Kek Sarang Semut / Kumpulan Resepi kek sarang semut kukus - Foody Bloggers : Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal sangat digemari.. Panaskan periuk / kuali guna api perlahan dan masukkan gula dahulu.ratakan gula ke seluruh bahagian periuk.bila dah start mencair jangan kacau gula. Di atas tudung periuk, saya akan letak sabut kelapa yang dibakar. What makes this cake special however, is its soft and bouncy texture that resembles a honeycomb or an ants' nest, hence the alternate name kek sarang semut. Rumah saya ketika itu, memasak menggunakan dapur kayu. Walaupun ada yang mengatakan ia agak sukar untuk dibuat, tetapi bila dimakan ia memberi satu kepuasan yang tidak terhingga.
Jadi, bila dah tak bleh balik kampung sekarang, apa kata anda cuba resepi … May 16, 2020 2:41 am Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert, ataupun untuk menjamu tetamu, ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara. Zaman dulu, saya bakar kek dalam periuk. The kek gula hangus or burnt sugar cake is a unique cake favourite among malaysians.
Ok jom kita tengok macam mana nak buat resipi kek sarang semut ni. Bagi yang tak makan mentega, boleh ganti dengan majerin, tapi tolong yea, jangan pandai2 pi tukar pada minyak masak. Zaman dulu, saya bakar kek dalam periuk. Sugar and water are the only ingredients for the caramel syrup. Masa tu saya berada dalam darjah enam. Sebenarnya kek gula hangus yang dulu saya panggil kek sponge masa saya kecil kecil adalah antara kek pertama yang saya masak semasa saya mula belajar membuat kek. Itulah yang membuatkan semua ingin mencuba. Sekiranya teksturnya seperti span bermaksud ia tidak menjadi.
It is aptly named such as the sugar is first caramelized to dark amber for that toffee taste and aroma.
Sekiranya teksturnya seperti span bermaksud ia tidak menjadi. May 16, 2020 2:41 am Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai. Resepi kek sarang semut yang legend. There are two parts to this cake: 1 1/4 cawan gula putih. What makes this cake special however, is its soft and bouncy texture that resembles a honeycomb or an ants' nest, hence the alternate name kek sarang semut. Its main flavour comes from caramelizing white sugar until slightly burnt, and a hint of vanilla using essence of vanilla. Walaupun ada yang mengatakan ia agak sukar untuk dibuat, tetapi bila dimakan ia memberi satu kepuasan yang tidak terhingga. Nak buat pun tak susah. Heat until all the sugar have dissolved. Zaman dulu, saya bakar kek dalam periuk. Malah resipi kek sarang semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan.
Sedap nampak kek sarang semut / kek gula hangus versi kukus perkongsian fb empayar annur ni. Sekiranya teksturnya seperti span bermaksud ia tidak menjadi. May 16, 2020 2:41 am Preheat oven to 180c (no fan). I am always on the quest to look for a new tea time treat.
Kek sarang semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai serta tak lekang dek zaman. Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert, ataupun untuk menjamu tetamu, ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara. The kek gula hangus or burnt sugar cake is a unique cake favourite among malaysians. Kali ini, rasa akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam. Mommy sebenarnya sudah lama teringin nak makan dan buat kek gula hangus ini. Aroma harum kek ini sangat merangsang selera. Siapa di sini yang merupakan peminat kek sarang semut atau juga dikenali sebagai kek gula hangus? Sedap nampak kek sarang semut / kek gula hangus versi kukus perkongsian fb empayar annur ni.
It is aptly named such as the sugar is first caramelized to dark amber for that toffee taste and aroma.
Masa tu saya berada dalam darjah enam. In a pot, add brown sugar, butter, condensed milk and water. There are two parts to this cake: It is called kek sarang semut as the holes resemble ants' nest. It is aptly named such as the sugar is first caramelized to dark amber for that toffee taste and aroma. Zaman dulu, saya bakar kek dalam periuk. Sekiranya teksturnya seperti span bermaksud ia tidak menjadi. Heat until all the sugar have dissolved. Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? I like bolu sarang semut@kek gula hangus mak k.ct panggil huhu, masa tu buat dapat sikit macam tak cukup aje rasanya, next time boleh cuba resipi ni pulak. May 16, 2020 2:41 am Its main flavour comes from caramelizing white sugar until slightly burnt, and a hint of vanilla using essence of vanilla. Kerana kek ini mempunyai bentuk serupa dengan sarang ant.
Kek gula hangus atau dikenali juga sebagai kek sarang semut adalah antara kek yang biasa saya sediakan sejak di zaman persekolahan lagi. Di bawahnya juga bara bara kayu. Kek sarang semut ini perlu kenyal. May 16, 2020 2:41 am Itulah yang membuatkan semua ingin mencuba.
Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? Heat until all the sugar have dissolved. Aroma harum kek ini sangat merangsang selera. Nampak sedap dan gebu kan? Grease a 6 or 7 square baking tin with melted butter or cooking oil. Di atas tudung periuk, saya akan letak sabut kelapa yang dibakar. Nak buat pun tak susah. Kek sarang semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai serta tak lekang dek zaman.
Beat the butter and yolk until combined and smooth, add in ¼ of the egg whites and beat until combined and pour in the rest of the whites and beat until combined.
There are two parts to this cake: Kek sarang semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai serta tak lekang dek zaman. Sekiranya teksturnya seperti span bermaksud ia tidak menjadi. Malah resipi kek sarang semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan. Panaskan periuk / kuali guna api perlahan dan masukkan gula dahulu.ratakan gula ke seluruh bahagian periuk.bila dah start mencair jangan kacau gula. Kerana kek ini mempunyai bentuk serupa dengan sarang ant. Kali ini, rasa akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam. Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai. Selain itu, warnanya yang agak gelap seperti hitam keemasan membangkitkan selera dan tidak jemu dipandang. Nampak sedap dan gebu kan? Walaupun ada yang mengatakan ia agak sukar untuk dibuat, tetapi bila dimakan ia memberi satu kepuasan yang tidak terhingga. Satu lagi resipi ni jenis bakar dalam oven, dan tak sesuai untuk dikukus (sebab. Gunakan cawan metrik supaya sukatan tepat dan kek mendapat hasil yang terbaik.